Om Hørby STU
STU forløb i Hobro med mulighed for optag af elever fra bl.a. Hobro, Randers, Viborg, Aars, Støvring, Mariager og Hadsund.
Vi tilbyder STU, individuelle erhvervsafklarende og erhvervsmodnende forløb og mentorstøttet virksomhedspraktik. Vi har to værksteder samt en Mikrozoo. De to værksteder er hver tilknyttet en detailforretning og vores Mikrozoo fungere som et “showroom” for besøgende.
Derudover arbejder vi aktivt sammen med eksterne praktikværter, hvor eleverne kan afprøve praktik i forskellige virksomheder uden for uddannelsesstedet.
Praktikken fungerer som en arbejdsprøvning i den virkelige verden. Det kan fx være mekanikerværksted, dyrehandel, have/park forretninger, ved landmænd, Fabrikker, m.m. Dette er i overensstemmelse med elevens ønsker og mål.
De unge får ”papir” på deres kompetencer gennem OCN systemet.
Læs mere om andet praktisk information i boksene længere nede på siden.
Hvorfor vælge Hørby STU?
-
Praktisk undervisning på værksted eller i Mikrozoo: Hos os kan du vælge praktisk undervisning hos Hørby Motorservice, Hørby Have&Park samt Hørby Mikrozoo. Hørby Motorcenter og Hørby Have&Park er begge værkstedet og detailforretninger, som sælger, reparerer og servicerer henholdsvis scootere, el-scootere, el-cykler samt haveredskaber og småmaskiner. Hørby Mikrozoo fungerer som “showroom” for besøgende, hvor du samtidig lærer at passe og pleje vores dyr som er alt fra reptiler til små pattedyr.
2. Fleksibilitet i uddannelsesforløbet: Vi forstår, at dine
interesser og mål kan ændre sig over tid. Derfor kan dit forløb
tilpasses og justeres løbende, så det altid reflekterer dine
aktuelle ønsker og behov.
3. Dokumentation gennem OCN-systemet: Vi anvender det
anerkendte OCN-system til at dokumentere elevenes
kompetencer.
Uddannelse og udvikling
Den pædagogiske tilgang er anerkendende. Vi lægger stor vægt på den unges personlige udvikling, og betydningen af netværk.
Samtidig har vi et markant fokus på uddannelse og beskæftigelse, sådan at vi kan give de unge de bedste muligheder.
I den forbindelse har vi etableret et samarbejde med OCN-Danmark, og benytter deres system til at give de unge og voksne synlige beviser for de kompetencer de opnår.
Vi fokuserer på at samarbejde med den unges forældre/pårørende.
Praktisk information
Hørby STU er et tilbud til unge, som har brug for ekstra støtte og guidning. Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra den unges interesser og forudsætninger. Vi har fokus på trivsel og fremmøde.
Hos Hørby STU har vi et inkluderende og støttende læringsmiljø. Vores medarbejdere er specialiserede inden for det pædagogiske område og arbejder dedikeret med at understøtte den enkelte studerendes fremgang. Vi har forskellige værksteder og butikker, hvor det er muligt at komme i praktik.
Hos Hørby STU er målet at få eleverne så langt som muligt i livet, hvad enten det er i forhold til bolig eller beskæftigelse.
For at blive optaget på Hørby STU skal den unge være mellem 16 og 25 år og have særlige behov, der begrænser muligheden for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse. Indstilling og vejledning til STU sker i samarbejde med den unges UU-vejleder i kommunen.
På Hørby STU anvendes OCN-metoden, som er en metode til at give et validt kompetencebevis på den formelle og uformelle læring, de unge tilegner sig.
Det kan være læring i form af faglige og sociale kompetencer. Formålet er at sikre den unge et troværdigt papir på sin læring.
Et OCN-læringsbevis kan bruges til at søge arbejde, praktik, videre kvalificering eller være uddannelsesforberedende. Samtidig føles det som en stor anerkendelse at få papir på det man kan – også selvom læringen ikke kommer fra det formelle skolesystem.
Med OCN-metoden kan den unge få dokumenteret sin læring eller sine kompetencer i små skridt. Læringsbeviset samler de dokumenterede færdigheder og beskriver dem klart og tydeligt.
Vi tilbyder en skræddersyet undervisning, der tager højde for den enkeltes interesser, styrker og udfordringer. Undervisningen inkluderer bl.a. bo-undervisning, undervisning i medbestemmelse og demokrati, herunder elevråd. Derudover underviser vi i fag som dansk, matematik og samfundsfag. Vores tilgang er både boglig og praktisk, alt efter den studerendes præferencer og behov. Vi har en god normering (1:5) som sikrer tid til den enkelte elev.
Vi prioriterer at styrke elevernes praktiske og sociale færdigheder gennem arbejdspraktikker, både interne og eksterne. Vi har selv to butikker, med tilhørende værksted. Derudover samarbejder vi med lokale praktikværter om at finde den rette praktik for den unge.
Vi fokuserer på elevens fremmøde og vi træner transport, så eleven kan blive så selvstændig som muligt, i forhold til at kunne transportere sig selv.
Vi prioriterer også sociale arrangementer, eksempelvis diskoteksbesøg.
Vores team af pædagoger og undervisere er aktivt involveret i at guide og støtte eleverne i deres sociale interaktioner og relationer.
Under STU-forløbet fokuserer vi kontinuerligt på elevens beskæftigelsesperspektiv. Dette indebærer afprøvning og udvikling af arbejdsevne i erhvervspraktikker. Derudover kører vi enkeltprojekter. Der udarbejdes en bæredygtig plan for fremtidige beskæftigelse eller uddannelse.
STU-forløbet er gratis for den unge. Kommunen financierer uddannelsen.
Den unge kan efter det fyldte 18. år søge om uddannelseshjælp eller førtidspension, hvis betingelserne herfor er opfyldte. Man kan ikke få SU, når man går på STU.
Et forløb ved Hørby STU varer tre år, med mulighed for individuelle tilpasninger baseret på den enkeltes behov og progression.
Lærerne på Hørby STU yder støtte og vejledning til både elever og forældre, herunder rådgivning i forhold til elevens udvikling og hjælp til at navigere i det offentlige system.
Fra Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov:
§ 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.
Stk. 2. Ungdomsuddannelsen retter sig mod unge, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Lovens intention er at sidestille unge med særlige behov med andre unge, således at alle unge har mulighed for at få en ungdomsuddannelse.
STU er et uddannelsesforløb, der sigter mod en udvikling for den enkelte unge. Uddannelsen stiller ikke krav om bestemte færdigheder der skal opnås eller prøver, der skal bestås.
Der skal være tale om et sammenhængende individuelt sammensat uddannelsesforløb, hvor den unges kompetencer udvikles og nye opnås. F.eks. faglige og almene færdigheder, personlige og sociale færdigheder, selvstændig livsførelse samt praktiske færdigheder til brug for uddannelse/beskæftigelse.
Kontakt en underviser
Få mere information om Hørby STU.
Du kan både ringe og skrive til underviserne hos Hørby STU eller møde op og få en personlig samtale – valget er dit.